lauantai 8. kesäkuuta 2013

Haagan AlppiruusupuistoHelsingin Etelä-Haagassa kuljeskellessaan saattaa yhtäkkiä tupsahtaa keskelle satumaista taikametsää. Kyseessä on Haagan Alppiruusupuisto, kahdeksan hehtaarin kokoinen alue, jossa kasvavat tuhannet alppiruusut ja atsaleat. Alue tunnetaan myös nimellä Rodopuisto tai Rhodopuisto.
Kauneimmillaan alppiruusujen ja atsaleojen kukinta on kesäkuun alkupuolella. Alppiruusupuiston tuhansista alppiruusuista eivät kaikki kuki joka vuosi yhtä komeasti, runsasta kukintaa seuraa vaatimattomampi vuosi. Kukintaa pääsee ihailemaan metsäisessä puistossa risteileviä käytäviä ja pitkospuita pitkin. Puistoon on rakennettu myös katselulavoja, joista korkeaksi kasvaneiden alppiruusujen kukkaloistoa pääsee ihastelemaan myös ylhäältä käsin. Lisäksi alppiruusujen siimeksessä seikkailee useita kesyjä oravia, joiden puuhasteluja pääsee seuraamaan hyvinkin läheltä.
Voimalinjat erottavat Alppiruusupuiston pohjois- ja eteläosaan. Alueen vanhemmassa eteläosassa kasvavat ikivihreät alppiruusut. Keväällä 1996 laajennettuun pohjoisosaan on istutettu uusia keltaisia alppiruusuja sekä alppiruusun sukuisia atsaleoja.


Yleisölle avoin puisto on samalla yliopiston kasvinjalostuksen koealue. Helsingin Yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksella suoritettiin vuosina 1973-1979 alppiruusujen (Rhododendron) risteytysohjelma, jonka tuloksena syntyi 499 erilaista risteytystä. Risteytysohjelman päämääränä oli talvenkestävän ja värikkään koristekasviaineiston kehittäminen Suomen ilmastoa varten. Alppiruusupuiston vanhimmat alppiruusut istutettiin vuonna 1975 alkujaan luonnontilaiselle suolle yhteistyössä Helsingin kaupungin rakennusviraston kanssa. Pitkäaikaisen havainnoinnin jälkeen on eri puolilla maata kasvavista alppiruusuristeymistä valittu kaupalliseen tuotantoon toistakymmentä kestävää kotimaista lajiketta. Niitä on ollut myynnissä vuodesta 1990 lähtien. Helsingin Alppiruusupuistosta kaupalliseen tuotantoon päässeet lajikkeet ovat  Haaga, Helsinki University, St. Michel, P.M.A. Tigerstedt, Axel Tigerstedt, Pekka, Eino ja Mauritz. Niiden emopensaita kasvaa puistossa edelleenkin.

» Vihreät sylit: Alppiruusupuisto


Näytä Suomi Tour suuremmalla kartalla
Haagan Alppiruusupuisto, Laajasuontie 40, 00320 Helsinki

1 kommentti:

  1. näyttää tosi ihanalta kun alppiruusut kukkivat, todella kauniit kävelysillat ja terassit.
    puisto on yllättävän suuri.
    keidas keskellä Helsinkiä.

    VastaaPoista