sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Elis Sinistön Villa Mehu

Kirkkonummen Veklahden metsän siimeksessä lepäilee Elis Sinistön omalaatuinen valtakunta, Villa Mehu. Elis Sinistö (1912-2004) oli ITE-taiteilija, tanssija, joogi, alastonmalli, keksijä, filosofi, mystikko, vapaa-ajattelija, luonnonystävä ja seurallinen erakko. Veklahden metsään hän rakenteli 50 vuoden ajan kokonaisuutta, johon kuului lukuisia toisistaan poikkeavia rakennelmia, mm. Sinistön kotitalo, temppeli, tanssisali sekä useita saunoja ja vierasmajoja.
Yhtenäisenä nimittäjänä rakennelmissa toimii toteutuksessa käytetty kierrätysmateriaali sekä matala kattokorkeus. Ehkäpä juuri mieltymyksestä taiteilijan usein korostamaan maanläheisyyteen, Sinistön luolamaiset luomukset tarjoavat pääsääntöisesti riittävän korkeuden vain kumarassa kulkevalle. Rakennelmat ovat olleet vailla kunnossapitoa jo yli kymmenen vuotta, joten nykyisellään niissä ryömimistä ja kiipeilyä kannattaa välttää romahdusvaaran vuoksi.

Usein erilaisten ITE-taideinstallaatioiden ongelmana on se, että ne vaikuttavat irrallisina teoksina jossain määrin väkinäisiltä. Ongelma ratkeaa kuitenkin sillä, että koko ympäröivä maailma on yhtä suurta pakomatkaa todellisuudesta. Villa Mehulle on leimallista myös se, että taiteellisen toteutuksen ytimessä on kuitenkin pyrkimys toiminnallisuuteen - olkoonkin että toteutus on tapahtunut ensin mainitun ehdoilla. Lisäksi vapauttavaa on se, että Villa Mehu tuntuu vilpittömän naiivilta, se ei ole sen enempää manifesti maailmanmenoa vastaan kuin itseään jalustalle kohottava installaatio, jonka ymmärtäminen edellyttäisi pitkälle vietyjä taideopintoja.

Elis Sinistö toivoi Villa Mehun päätyvän taiteilijoiden omistukseen ja "kaikille maailman ihmisille kohtauspaikaksi, missä voitaisiin mietiskellä, miten tullaan onnelliseksi ilman rahaa ja huumaavia myrkkyjä." Asiasta laadittiinkin virallinen testamentti. Eliksen siirryttyä ajasta ikuisuuteen vuonna 2004 hänen tuhkansa siroteltiin tontilla sijaitsevaan lampeen ja taideperintö rakennuksineen ja tontteineen siirtyi ITE -museolle Kaustisten kansanmusiikkisäätiön alaisuuteen. Kaustisen kansanmusiikkisäätiö kuitenkin vaali sekä Sinistön elämäntyötä että omaa talouttaan heikosti, jolloin Villa Mehu pääsi rapistumaan. Kansanmusiikkisäätiö ajautui vuonna 2011 konkurssiin ja valitettavasti testamentissa ei ollut panttausta estäviä ehtoja, joten lainojen vakuudeksi pantattu Villa Mehu myytiin velkojen kuittaamiseksi.Villa Mehu päätyi yksityishenkilöille, naapurissa asuvalle pariskunnalle, jotka Helsingin Sanomien haastattelussa kertoivat, että he haluavat kunnioittaa Sinistön tahtoa ja alueella saa jatkossakin kulkea vapaasti. Valitettavasti kuitenkin huonokuntoiset rakennukset joudutaan tulevaisuudessa purkamaan. Uusien omistajien suunnitelmissa on säilyttää kivirakennelmat, muistokirjoitus ja lampi, johon Sinistön tuhkat on siroteltu.

Harmi ettei Sinistön taideperintöä osattu ottaa aikoinaan yhtä hyviin käsiin kuin ITE-taiteilija Veijo Rönkkösen patsaspuistoa Parikkalassa.

» Itenet.fi: Elis Sinistö


Näytä Suomitour suuremmalla kartalla
Villa Mehu, Veklahti, Kirkkonummi

4 kommenttia:

 1. Ai siinä kävi sitten noin. Kuvasin Villa Mehussa 1997 lyhytdokumentin, joka esitettiin Tv 2:lla. Pitänee poiketa paikalla tänä keväänä, josko vaikka olisi Eliksen rakennukset silloin vielä pystyssä.

  VastaaPoista
 2. Olen käynyt kerran mustikka reissulla Kirkkonummella ja kävellyt kyseisessä metsässä.Taiteellinen ja omantien kulkija hän on ollut.Jos itsellä olis joku metsän kulma ,voisin kuvitella itsekkin asuvani erakkona ,hyvin vaatimattomasti.Ei kukaan tätä maailman tavaraa täältä mukaansa voi viedä,kun elämä täällä loppuu.

  VastaaPoista
 3. Harmi,kun tämä maailma ei ymmärrä useinkaan hänenlaisiaan suuria persoonia!Takuulla ollut onnellisempi siellä metsän keskellä,kuin ihmiset suurissa saleissaan,lihapatojen ja rikkauksiensa kanssa!Kunnioitus hänelle.

  VastaaPoista
 4. Näyttää kaatopaikalta

  VastaaPoista