sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Kruunuvuoren hylätyt huvilatItä-Helsingissä, Laajasalon kupeessa, sijaitsee Kruunuvuori. Aavekaupunki, jossa yli satavuotiaat huvilavanhukset vetelevät viimeisiään. Kruunuvuoren huvila-alue on Helsingin kuvatuimpia hylättyjä paikkoja ja paatuneimpien urbaanien löytöretkeilijöiden mielestä ehkä jo turhankin mainstreamia.Osa hylätyistä huviloista on jo luovuttanut taistelunsa aikaa vastaan. Rapistuneita, luhistuneita, kasvillisuuden ja vandaalien valtaamia, joita ei pieni pintaremontti pysty enää pelastamaan. Pari huviloista on kadonnut savuna ilmaan. Pari taas vielä sinnittelee pystyssä, ilmeisen hyväkuntoisina olosuhteisiin nähden, ja olisivat mahdollisesti vielä pelastettavissa, mikäli toimeen ryhdyttäisiin pian. Alueen ja sen rakennusten suhteen onkin saanut kuulla sekä lohduttavia että vähemmän lohduttavia suunnitelmia.


Monista rakennuksista on rikottu ikkunat ja revitty kaikki mitä irti saa. Joku ryökäle oli mennyt varastamaan Villa Kissingenin pihamaalla olleen Makki-koiran (1894-1903) hautakivenkin. Paikalla samaan aikaan ollut pikku tyttö kantoi hautakiven kuopan reunalle valkovuokkoja. Liikuttavaa. Tytön äiti muisteli Makki-koiran hautakiveä ja kertoi heidän käyneen siellä jo vuosia. Nyt hautakivikin oli poissa.Yksi parhaiten säilyneistä rakennuksista on Villa Hellebö. Ystäväni osasi kertoa, että hänen enonsa oli kunnostanut tämän huvilan ja asui siinä kesäkaudet vajaat 10 vuotta. Sittemmin huvila näyttää jääneen hylättyjen joukkoon.Ajo-ohjeita etsiessämme monessakin lähteessä todettiin, että Kruunuvuoreen ei eksy sattumalta. Mekin pyörimme ympäri Laajasaloa, kunnes älysimme, että ohjeissa mainittu päätie todellakin tarkoittaa tietä, jonka nimi on Päätie. Päätien löydettyämme ja sen päähän huristeltuamme meitä odottikin sieltä monista kuvista tuttu puomi, jonka jälkeen varsinainen seikkailu saattoi alkaa.

Puomin takana seikkailijoita odotti ylämäki, jonka jälkeen polku haarautui kahtia. Me päätimme valita tietenkin sen haastavimman reitin, joka lähti kiertämään myötäpäivään Kruunuvuorenlampea ja sen ympärillä sijaitsevia huviloita. Ensimmäisenä haasteena oli jo parhaat päivänsä nähneet pitkospuut. Heti pitkospuiden ylittämisen jälkeen häämöttikin ensimmäiset huvilat ja rämpimisemme palkittiin. Hökkeleiden takana siinti rantakalliot ja upeat merimaisemat Helsinkiä ympäröiviin saariin; Katajanokalle, Korkeasaareen, Mustikkamaalle ja Kulosaareen.


Luonto ottaa omansa. Lohdullista, mielenkiintoista, mutta samalla myös äärimmäisen surullista. Miksi näin upeat huvilat Helsingin parhaimmilla seuduilla on sitten jätetty oman onnensa nojaan?

Kruunuvuoren tarina alkaa 1800-lopulta, jolloin silloisen Uppbyn kartanon maita vuokrattiin Helsingin säätyläisille huvilapalstoiksi. 1900-luvun alussa huvila-alueen osti suomalaisen kansakoululaitoksen perustajan Uno Cygnaeuksen poika Jacob Cygnaeus, joka taas muutama vuosi myöhemmin myi alueen saksalaissyntyiselle kauppaneuvokselle ja Saksan konsulille, Albert Goldbäck-Löwelle. Hän nimesi paikan Kissingeksi. Toisen maailmansodan jälkeen Suomessa asuneiden saksalaisten omaisuus luovutettiin Neuvostoliitolle ja alue toimi suomalaisten kommunistien kesäpaikkana vuoteen 1955 asti. Silloin alueen osti vuorineuvos Aarne Aarnio, suunnitelmissaan lanata huvilat maantasalle ja rakentaa alueelle kerrostalolähiö. Useista yrityksistä huolimatta kaupunki ei kuitenkaan koskaan hyväksynyt alueen kaavauudistusta eikä myöntänyt rakennuslupia. Aarnion intressit eivät riittäneet huvila-alueen ylläpitoon ja lopputuloksen voimme nähdä tänä päivänä surullisena muistomerkkinä piittaamattomuudesta huvilavanhuksia kohtaan.

Mikäli Kruunuvuoren historiaan haluaa syventyä tarkemmin, ovat tutkija Minna Torppa ja valokuvaaja Aurora Reinhard toteuttaneet kirjan "Kruunuvuori – unohdettujen huviloiden tarina", joka kertoo Laajasalossa sijainneen kesäparatiisin erikoisesta kohtalosta suurpolitiikan ja rakennusbisneksen kiemuroissa sekä esittelee aluetta kuvin sen entisaikojen loistonsa päiviltä 2000-luvun alulle asti.
» Kaupunginmuseo: Toivottu lisäpainos Kruunuvuoren huvilakirjasta

Kruunuvuoren hylätyt huvilat, Päätie, 00590 Helsinki

4 kommenttia:

 1. Olen nyt pari vuotta tutkaillut ihmisten kuvia Kruunuvuoresta ja tullut siihen tulokseen, että seuraavalla Helsingin reissulla tuonne! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vaikuttava ja ajatuksia herättävä paikka. Kannattaa käydä nyt, kun se on vielä olemassa koko laajuudessaan. Kruunuvuorenrantaanhan on nyt kohoamassa uusi asuinalue, mutta käsittääkseni osa tuosta huvila-alueesta on tarkoitus jättää luonnontilaiseksi luonnonsuojelualueeksi jatkossakin.

   Poista
 2. Ihania kuvia Sinulla!
  Kävimme siellä sitten mekin - ja suosittelen käymään nyt, sillä kohta näistä ei enää ole jäljellä kuin lautakasat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko. Mikäli ei ole käynyt vielä ihmettelemässä tätä surullisen kuuluisaa aavekaupunkia, niin kannattaa tosiaan mennä pian, sillä ensi kesänä hylätyt huvilat aiotaan purkaa osana alueen rakennusprojektia.

   Poista