torstai 17. elokuuta 2006

PirunkirkkoKolilla on useita luolia, joista yksi tunnetaan Pirunkirkkona. Pirunkirkko on Z-kirjaimen mallinen 34 metriä pitkä ja 1–7 metriä korkea rakoluola, jonka katto muodostuu halkeamaan kiilautuneista kivilohkareista. Nimensä se on saanut kansan uskomuksesta, jonka mukaan luola on itse asiassa varsinaisen pirujen kirkon eteinen ja pirulla oli oma kirkkonsa aivan luolan perällä. Kirkkoon pääsy oli suljettu suurin kivin, ja vain pieni rako sallii nähdä suuren luolan tuolle puolen. Tarinan mukaan se, joka pystyy kiipeämään pirunkirkon peräseinällä sijaitsevan syvennyksen luo, näkeekin siellä pienen pirun kirkkosalin penkkeineen. Uskottiin, että piru oli ainoa, joka mahtuisi menemään kivien raosta kirkkoonsa. Luolaa ovat käyttäneet useat noidat, joista tunnetuin on Ukko Kinolainen.

Luolassa ovat käyneet myös useat taiteilijat. Muun muassa Eero Järnefelt vieraili Pirunkirkossa vuonna 1893 ja laati sen seinään runon, jonka kopio vuodelta 1939 on vielä nähtävissä luolan kolmannessa salissa: ”yksi salaisuus yks henki, yksi onni kumpaisenki, on kirkko tämä, sen pyhyyttä muistelemma aina.”

Pirunkirkko sijaitsee Rantatien varrella 12 km Kolilta etelään. Luolalle johtaa moniportainen polku tien varren pysäköintialueelta. 


Näytä Suomitour suuremmalla kartalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti