lauantai 19. elokuuta 2006

Hollolan keskiaikainen kivikirkkoHollolan keskiaikainen kivikirkko, katolisella ajalla nimetty Pyhän Marian kirkoksi, on Päijät-Hämeen alueen tärkeimpiä keskiaikaisia muistomerkkejä. Ajoitusarvion mukaan kirkko on valmistunut nykyiseen muotoonsa 1495—1510 välisenä aikana - sakaristo ensin noin v. 1495, sitten kirkkosali v. 1500 ja asehuone vuoden 1505 jälkeen. Kirkon eteläpuolella on Carl Ludwig Engelin suunnittelema uusklassinen 1829–1831 rakennettu kellotapuli. Museovirasto on määritellyt kirkon ja kellotapulin valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY).

Hollolan kirkossa on säilynyt paljon alkuperäistä ja kulttuurihistoriallisesti arvokasta irtaimistoa. Kirkko on tullut kuuluisaksi erityisesti hyvin säilyneistä Uuden testamentin henkilöitä ja pyhimyksiä esittävistä puuveistoksistaan.

Kansantarinan mukaan Hollolan kirkon rakensivat kaksi jättiläistä nimeltä Hollo ja Martta. Jättiläiset ovat saaneet oman kahdesta kivipaadesta muodostuvat veistoksenkin Lahdentien (valtatie 4 / E75) varteen.


Näytä Suomitour suuremmalla kartalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti