tiistai 8. heinäkuuta 2008

Raatteentie

Wikipedian kuvauksen mukaan Raatteentie on noin 20 kilometrin mittainen kestopäällystämätön tieosuus Suomussalmella. Hieman tavanomaisesta metsäautotiestä poikkeavaksi kyseisen yhdystien kuitenkin tekee se, että tammikuussa 1940 sen varrelle pysähtyi puna-armeijan suunnitelma Suomen kahtia sahaamisesta.
Puhkiammutut panssarivaunut on sittemmin paalattu, mutta paikalle perustetussa museossa on vähintäänkin kohtuullinen kokoelma välineistöä, joiden avulla kyseiset paraatijoukot palautettiin kotimatkalle. Kunniamaininnan ansaitsevat myös suuret diodramat, joiden avulla kävijälle havainnollistetaan talvisodan poikkeuksellisia liikennejärjestelyitä - sijaintiinsa nähden Raatteentie olikin tavattoman ruuhkautunut reittivalinta.

Raatteen Portista löytyy myös Talvisodan Monumentti, jonka pinta-ala on noin 3 hehtaaria ja siinä on noin 17 000 kiveä muistoksi Suomussalmen taisteluissa 1939-40 kaatuneille sotilaille. Keskusmuistomerkki muodostuu neljästä puukaaresta, joiden päällä on 105 vaskikelloa, yksi kutakin talvisodan päivää kohden.

» Raatteen Portti
» Talvisodan Monumentti


Näytä Suomitour suuremmalla kartalla
Raatteen Portti, Raatteentie 2, 89800 Suomussalmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti