perjantai 3. elokuuta 2012

Haltialan tilaHelsingin keskuspuiston pohjoispäädyssä, aivan Helsingin ja Vantaan rajamailla sijaitsee Haltialan tila, jossa pääsee ihmettelemään erilaisten kotieläinten elämää ympäri vuoden.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat viljelyalueet ympäröivät Haltialan tilaa, jonka historia ulottuu 1500-luvulle asti. Tila on ollut 17 omistajan hallussa ennen kuin Helsingin Kaupunki osti sen Kavaleffin suvulta vuonna 1934, tarkoituksenaan ylläpitää kulttuurimaisemaa ja tarjota tilaa ympäristöineen kaupunkilaisten virkistyskäyttöön.

Tilalla asustelee lehmiä, lampaita, vuohia, sikoja, hevosia, kanoja ja kalkkunoita, joita pääsee kesäisin ihastelemaan piha-alueella aamusta iltaan. Syksymmällä ilmojen viiletessä eläimet muuttavat sisätiloihin, johon niitä pääsee katsomaan arkisin kello 18-20 ja viikonloppuisin 11-18.

Haltialan pelloilla ylläpidetään vuosisatoja jatkunutta perinnettä viljelemällä siellä heinää ja viljaa maatilan eläinten ravinnoksi. Myös kaupunkilaisten poimittavaksi kasvatetaan erilaisia kasveja, kuten kukkia ja hernettä.

Haltialasta lähtee hienoja ulkoilureittejä lähimaastoon, josta löytyy nykyisin Helsingin laajimmat ja yhtenäisimmät metsät. Siellä sijaitsevat myös neljä luonnonsuojelualuetta: Pitkäkosken rinnelehto, Haltialan aarnialue, Niskalan puulajipuisto ja Ruutinkosken rantalehto.

Eläinten ihmettelyn lomassa voi istahtaa nauttimaan tuoreista leivonnaisista ruoka- ja miljöökahvila Wanhan Pehtoorin terassille. Pihalla myös jäätelökioski.

» Haltialan maatila
» Wanha Pehtoori


Näytä Suomitour suuremmalla kartalla
Haltialan tila, Laamannintie, 00690 Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti