maanantai 13. heinäkuuta 2015

Pinxinmäki


Sysmän Suopellossa sijaitseva Pinxinmäki kutsuu itseään Viihtymöksi.

Sysmä ja Pinx saattaa kalskahtaa etäisesti tutulta, sillä jo vuonna 1970 samaisella paikalla aloitti toimintansa taidekeskus Suvi-Pinx. Sen toiminta jatkui aina vuoteen 2007, ollen näin Suomen toiseksi vanhin kuvataiteen kesänäyttelypaikka. Se oli aikoinaan jopa Suomen suosituin nykytaiteen kesäkatselmus, jossa taidetta kävi ihailemassa parhaina kesinä jopa 30 000 kävijää. Sysmän kunta osti alueen itselleen vuonna 2013 ja tänä vuonna siellä aloittivat toimintansa uudet yrittäjät.


Kunnostetusta päärakennuksesta, entisestä Ilolan kansakoulusta, löytyy kahvila-ravintola, joka tarjoilee lounasta ja muuta pientä purtavaa. Kahvilassa päivystää vahtikoira Rusetti. Pihapiirin muissa rakennuksista on näytillä taidetta ja sekatavarakauppa, jossa myynnissä paikallisia tuotteita. Kulttuurimäellä järjestetään myös erilaisia musiikkitapahtumia. Lisäksi Päijänteen rannalla sijaitsevalla paikalla on vierasvenesatama ja venepalveluja, aktiviteetteja ja hoitoja, kuten islanninhevosvaelluksia ja turve-, yrtti- sekä muita hemmotteluhoitoja.
Uuden Pinxinmäen taide-elämä heräsi eloon, kun kesäkuussa siellä avautui näyttely, jossa on esillä 12 nykytaiteilijan teoksia. Näytillä on esimerkiksi Elisa Lientolan teräsveistoksia, Klaus Kopun maalauksia ja Kaarina Kaikkosen valokuvia. Lisäksi Pinxinmäen piharakennuksissa on näytillä Ilopeetu Veikkosen menninkäisaiheisia maalauksia ja Pinxinmäen tuulimyllyssä siskoni Pia Rönnbergin maalauksia.
» Pinxinmäki, www.pinxinmaki.fi
» Pinxinmäki Facebookissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti