lauantai 8. syyskuuta 2012

Casa Finlandia Venturo
Arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema Venturo-talo toimii Lahti: Biennalen näyttelypaviljonkina Helsinki Design Weekin ajan, 7. -16.9.2012, Helsingin Katajanokalla. Lahti: Biennale '13 -näyttely esittelee viimeisintä lahtelaista teollista muotoilua sekä Lahden World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden toimintaa. Näyttely on esillä paljon puhetta herättäneellä tontilla, johon kaavailtiin mm. Design-hotellia ja Suomen Guggenheim-museota.

Tämä kyseinen Venturo-talo toimi aikaisemmin Vaateliike Pajusen farkkumyymälänä Kankaanpäässä, jossa Venturoita oli oikein kaksin kappalein. 1970-luvulla farkkukauppa kävi kuumana ja Venturoiden hankkiminen oli silloin halvin tapa laajentaa myymälää. Kankaanpäästä uudisrakentamisen tieltä Venturot pelasti lahtelainen yrittäjä ja tämä talo palaakin Lahteen näyttelypaviljonkina palveltuaan.
Casa Finlandia -sarjan kuuluisin malli on Futuro-talo, mutta nimellä asuin- tai liikerakennus CF-45 kulkenut Venturo lienee sarjan suosituin ja samalla laajimmin maailmalle levinnyt suomalaistalo. Talon lisenssioikeuksia myytiin 1970-luvulla yhteensä 23 valmistajalle ympäri maailman ja mm. Japanissa niitä on väitetty valmistuneen joskus jopa tuhannen kappaleen vuosivauhdilla. Taiwanin pohjoisrannikolla Venturo- sekä Futuro -taloista rakennettiin kokonainen kylä, joka on tosin purettu vuonna 2008. Kuvia kylästä on nähtävissä vielä täällä: http://www.flickr.com/photos/cypherone/sets/72157608219667225/with/2958782977/

Suomessa Venturoita on Rakennustaiteen museon mukaan rakennettu kaikkiaan vain 19 ja niitä on löydettävissä enää vain muutamista paikoista, kuten Helsingin Kannelmäestä, jossa niistä yhdistelemällä on rakennettu omakotitaloja sekä Vantaalta eräältä omakotialueelta.

Mutta sitten seuraakin erityisen hyviä uutisia Casa Finlandia -sarjan ystäville; lahtelainen moottoripyöräalan moniyrittäjä Riku Routo aikoo yhdistää kaksi Venturoa moottoripyörämyymäläksi, joka avataan Lahteen Suomen moottoripyörämuseon yhteyteen. Eikä siinä vielä kaikki, Roudon suunnitelmissa on saada haltuunsa myös Futuro-talo sekä Casa Finlandia -sarjan huoltoasema, joten Lahteen on syntymässä ainutlaatuinen kokonaisuus Casa Finlandia -sarjan rakennuksista.

» Helsinki Design Week
» Lahti: Biennale ’13
» Suomen moottoripyörämuseoNäytä Suomitour suuremmalla kartalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti