perjantai 20. heinäkuuta 2012

Futuro
Futuro on arkkitehti Matti Suurosen vuonna 1968 suunnittelema ellipsin muotoinen muovitalo. Avaruusmainen talo suunniteltiin alunperin hiihtomajaksi, jonka piti olla nopeasti lämmitettävä ja pystytettävissä helposti vaikeakulkuiseenkin maastoon. Tässä tehtävässä Futuroita onkin toiminut sekä Suomessa yksityisessä laskettelurinteessä Kalpalinnan lähistöllä että Venäjän Kaukasuksella Dombain vuoristossa. Massavalmistukseen Futuro oli kuitenkin liian erikoinen sekä kallis ja viimeisen naulan sen maailmanvalloituksen arkkuun löi vuoden 1973 öljykriisi, joka moninkertaisti muovin hinnan. 1960-luvun lopun avaruusajan arkkitehtuuria sekä kokeellista designia ilmentäviä Futuro-taloja valmistettiin lopulta kaikkiaan alle sata kappaletta. 1990-luvulla Futuro heräsi jälleen henkiin ja päätyi kansainvälisiin taidenäyttelyihin ja museoihin, mm. Utrechtin Centraal Museumiin, Istanbulin biennaaliin 2001 ja Shanghain biennaaliin 2006.

Nykyään Futuro-taloja on eri puolilla maailmaa tiedossa noin 45 kappaletta, joista Suomessa on jäljellä enää vain neljä tai viisi. Taloista ainoastaan kaksi on julkisissa kokoelmissa: Futuron prototyyppi nro 000, joka myytiin vuonna 2007 Utrechtin Centraal Museumista Rotterdamin Boijmans Van Beuningen -museolle ja Futuro nro 001, joka on toukokuusta 2012 alkaen ollut näytillä Näyttelykeskus WeeGeessä, Espoon Tapiolassa.

WeeGee hankki omistukseensa Futuro-talon, joka oli vuodesta 1968 Matti Kuuslan omistuksessa ja on siis ensimmäinen sarjavalmisteinen Futuro (nro 001). Huolellisen konservoinnin jälkeen muovitalo laskeutui WeeGeen pihalle, jossa se on yleisön ihmeteltävissä ainakin 16.9.2012 asti.

» Näyttelykeskus WeeGee
» Weegeen Futuro-talo Facebookissa


Näytä Suomitour suuremmalla kartalla
Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, 02100 Espoo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti