lauantai 20. huhtikuuta 2013

HeurekaVantaan Tikkurilassa sijaitsee Tiedekeskus Heureka, jossa tieteeseen ja teknologiaan ei suhtauduta liian ryppyotsaisesti vaan niihin pääsee tutustumaan itse tehden ja kokeillen.

Heurekan visiitille meidät houkutteli nyt esillä oleva maailmankuulu Body Worlds -näyttely, joka esittelee ihmisen anatomiaa aitojen plastinoitujen ihmisruumiiden ja elimien avulla. Yli 200 aitoa näyttelykohdetta, kokonaisista ihmisruumiista, yksittäisiin elimiin ja poikkileikkauksiin, havainnollistavat ihmisen anatomiaa, fysiologiaa ja terveyttä. Kohteiden avulla pääsee kurkistamaan ihmisen ihon alle ja tarkastelemaan luustoa, lihaksia ja niveliä, sisäelimiä sekä hermostoa ja verisuonistoa. Mielenkiintoisia olivat myös sukupuolielimiä ja sikiön kehitystä esittelevät alueet. Kohteet ovat siistin ja muovisen näköisiä, joten ne eivät pelota pienempiäkään näyttelyvieraita. Alle 8-vuotiaille näyttelyyn tutustumista suositellaan kuitenkin aikuisen seurassa.

Suomessa Body Worlds -näyttely vierailee nyt ensimmäistä kertaa. Maailmalla sen on nähnyt jo 35 miljoonaa ihmistä sen kiertäessä yli 65 kaupungissa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Body Worlds on Heurekassa esillä 22.9.2013 asti.
Body Worldsin lisäksi Heurekan muissakin näyttelyissä riittää ihmeteltävää kaikenikäisille. Heureka-klassikot -näyttely on tyylikkäästi toteutettu kokoelma Heurekan suosituimpia fysiikan kohteita ja optisia illuusioita, joista löytyvät mm. fakiirin peti, leijuva pallo, keilapallokanuuna ja pyörivä pää. Kannattaa myös käydä katsomassa miten rotilta sujuu donkkaus; rottakoripalloa pelataan Heurekassa muutaman kerran päivässä rottien pelihaluista riippuen.
Heurekan suosikkikohteet jatkuvat päänäyttelyn puolella, jossa pääsee kokeilemaan mm. vaijeripyöräilyä yläilmoissa ja maanjäristystä. Päänäyttelyn puolella on lisäksi esillä useita teemanäyttelyitä. Esimerkiksi Suolistossa suhisee -näyttelyssä perehdytään leikkisästi ruoansulatuskanavan toimintaan havainnollisten kohteiden ja tehtävien avulla. Kolikon tie -näyttelyssä taas pääsee tutustumaan rahan valmistukseen, tutkimaan kolikkoja sekä tekemään muistoksi oman kolikon omalla kuvallaan varustettuna.

Heurekan planetario esittää tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia ja kesäisin kohteet jatkuvat vielä ulkonäyttelyalueen puolella. Lisäksi Heurekassa järjestetään erilaisia esityksiä ja keskustelutilaisuuksia sekä tiedeleirejä lapsille.

» Heureka 
» Heureka FacebookissaNäytä Suomi Tour suuremmalla kartalla
Heureka, Kuninkaalantie 7, 01301 Vantaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti