sunnuntai 10. elokuuta 2014

Kellokosken PrinsessaKellokosken sairaalan puistosta löytyy yksi maailman harvoista mielisairaalan potilaille omistetuista muistomerkeistä. Kyseessä on Prinsessa-veistos, joka on omistettu yhdelle Kellokosken mielisairaalan tunnetuimmista potilaista.

Kellokosken Prinsessana tunnettu Anna Svedholm (o.s. Lappalainen) asui Kellokosken psykiatrisessa sairaalassa yli 50 vuoden ajan, vuosina 1933-1985. Hän oli mielenkiintoinen persoona, joka tunnettiin varsin hyvin koko Kellokosken alueella. Skitsofreniaa ja kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastanut Anna Svedholm kehitti itselleen mielikuvitusmaailman ja kuninkaallisuusharhan paetakseen sairaalan ankeita oloja. Hän loi ympärilleen Kellokoskelle oman hovin ja lopulta myös mielisairaalan henkilökunta antoi periksi mm. elämällä mukana hänen harhoissaan, kutsuen häntä Prinsessaksi ja myöntäen hänen kuninkaallisuudelleen oman yksityisen huoneen.

Prinsessaa hoitanut mielenterveyshoitaja Ilkka Raitasuo on koostanut muistiinpanoistaan ja haastatteluistaan Terhi Siltalan kanssa kirjan, “Kellokosken Prinsessa”, jonka pohjalta on ohjattu myös vuonna 2010 ensi-iltansa saanut kotimainen elokuva “Prinsessa”.Prinsessan muistomerkki paljastettiin Kellokosken sairaalan puistossa vuonna 1995. Patsas on kuvanveistäjä Rauni Liukon käsialaa ja symboloi elämän virtaa. Se on kunnianosoitus paitsi Prinsessalle, myös kaikille muille mielenterveyshoitoa saaneille potilaille.

» Prinsessa-veistos - Tuusulan kunnan www-sivut
» Sairaalan puisto ja rakennukset - Virtuaali-Tuusula


Näytä Suomi Tour suuremmalla kartalla
Prinsessa-veistos, Toimelantie 2, 04500 Tuusula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti