keskiviikko 19. elokuuta 2015

Pispalan uittotunneli



Vuoden ‘66 syksyllä käynnistyi Tampereella kunnianhimoinen tunnelihanke, joka toteutuessaan tarjoaisi nopean väylän uitettavan puutavaran siirtämiseksi Näsijärven ja Pyhäjärven välillä. Tunneli valmistuikin kahdessa vuodessa, suoriutui ansiokkaasti koeuitosta ja sai osakseen hienot avajaiset. Harmillisesti maailma tunnelin ulkopuolella oli kuitenkin noiden kahden vuoden aikana mennyt eteenpäin ja samalla pöllit siirtyneet tukkirekkojen kiskottaviksi. Ikävän takaiskun seurauksena tuo 280 metriä pitkä kuolevan kansanperinteen muistomerkki päätettiin sulkea päädyistään ja keskittyä Näsinneulan suunnitteluun.



Tunneli sai uinua unohdettuna ruususen untaan neljän vuosikymmenen ajan, kunnes vuonna 2013 valtuustoaloitteiden myötä tunneli päädyttiin avaamaan uudelleen. Tällä kertaa sen toimenkuvaan kuului veneiden siirtoväylänä toimiminen vesistöjen välillä, missä virassa se yhä palvelee. Näsijärven puoleisen aukon kupeeseen avattiin myös kahvila, jonka pitäjä vastaa tunnelin avaamisesta sekä sulkemisesta. Samassa päädyssä on myös entisöitynä uittokalustoa.



Tunneli itsessään ei ole kovin erikoinen sisältä, mielenkiintoisena yksityiskohtana kuitenkin toimii sen kattoon maalattu keskiaikainen risti. Sen yläpuolella sijaitsi Pispalan vanha kirkko, joka tuhoutui tulipalossa tunnelin rakennustöiden aikaan 1968. Tulipalon aiheuttajaksi epäiltiin tunnelityömaan sähkötöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti